Jaunais XPS 15 9500 - Mazāks un jaudīgāks

Edgars Platkovs

XPS 15 9500, ļoti iespējams, ir labākais 2020. gada 15 collu nekonvertējamais klēpjdators lielākajai daļai cilvēku.
XPS 15 9500 ir premium klases darbstaciju klēpjdators ar jaudīgu 45 vatu Intel 10. paaudzes procesoru un NVIDIA GeForce GTX 1650Ti (Max-Q) grafikai. Tas ir paredzēts video un foto redaktoriem, multivides speciālistiem un inženieriem, kuriem nepieciešama nopietna diskrēta lokalizēta apstrāde.
Kas padara šo XPS 15 9500 interesantu, ir tas ka šis ir pirmais pilnīgais XPS 15 pārveidojums piecu gadu laikā. Dell izmantoja šo laiku, lai izdomātu vispārējo šasiju un gadiem ilgi pievienotu nelielas iterācijas. Šī stratēģija ir darbojusies labi, jo XPS līnija tiek plaši uzskatīta par vienu no labākajām Windows personālajiem datoriem.

Šī gada izmaiņas galvenokārt koncentrējas uz displeju, kas tagad ir 16:10, nevis 16: 9, kā arī ar plānajiem Infinity Edge rāmjiem visās četrās pusēs. Šī displeja izvēle atspoguļo nesen pārveidoto XPS 13 2-in-1 7390 un XPS 13 9300, kas abi šogad izceļas ar lielām izmaiņām.
Kaut arī jaunais XPS 15 nav daudz mazāks par pagājušā gada modeli, tas sver gandrīz tikpat daudz. Tas izskatās vieglāks kā ir, pirmo reizi satverot XPS 15 9500, jūs būsiet pārsteigts, cik blīvs tas ir salīdzinājumā ar tā lielumu.
Dell veica arī daudzas mazākas izmaiņas, kas visas ir uzlabojumi salīdzinājumā ar pagājušā gada modeli, tostarp:
Par 8 procentiem plānāks
Tastatūras taustiņu vāciņi, kas ir par 9,7 procentiem lielāki
Skārienpaliktnis ir par 62 procentiem lielāks
Četri skaļruņi: divi no augšas, divi apakšā
Mīkstais pieskāriena pārklājums ir noturigāks pret pirkstu nospiedumiem
Jauns pirkstu nospiedumu lasītājs
Pārslēdzieties no 4K OLED (Samsung) uz 4K Sharp IGZO ekrāniem
Visas šīs funkcijas, vismaz uz papīra, krasi maina kopējo pieredzi. Bet Dell arī uzsver, ka šis XPS 15 jutīsies pazīstams, ko tas arī dara. Starp CNC apstrādātu alumīnija šasiju ar oglekļa šķiedras ielaidumiem pēc sajūtām tas atgādina iepriekšējos modeļus, kas ir laba lieta XPS līnijas faniem.
Dell beidzot ir atteicies no A tipa USB portiem un pilnās HDMI pieslēgvietas no pagājušā gada modeļa, kas dažiem būs mīnus, bet citi priecāsies par plānāku šasijas dizainu. Uz šasijas tagad ir trīs C tipa porti, divi no tiem atbalsta Thunderbolt 3 (4x). Lai kompensētu trūkstošos portus, Dell komplektā nodrošina adapteri ar A tipa USB un HDMI portiem. Dell saglabā arī pilnu SD karšu lasītāju, kas ir populārs video un foto redaktoriem.


Displejs
XPS 15 9500 displejs ir konfigurējams vai nu ar 15,6 collu UHD + (3840 x 2400) ar pieskāriena funkciju un pretatstarojuma pārklājumu, vai ar FHD + (1920 x 1200) bezkontakta pretatspīduma pārklājuma ekrāniem. Abai ir novērtēti ar 500nit spilgtumu, kas ir virs vidējā līmeņa, un abi paneļi ir Sharp IGZO (nevis OLED, ko pagājušajā gadā izmantoja 4K modelim). Tie ir arī VESA sertificēti DisplayHDR 400 (labāks kontrasts), padarot tos ideāli piemērotus filmu skatīšanai.
Dell apgalvo, ka krāsu precizitātei ir 100 procenti Adobe RGB un 94 procenti DCI P3 krāsu gamma UHD + variantā. 
Dell arī ir pelnījis uzslavu par tradicionāli spīdīgā UHD + displeja 0,65% pretatstarošanas (AR) veidošanu. Ar AR apstrādāti izstrādājumi ir standarta augstas klases pulksteņos un pat brillēs, jo tie ievērojami samazina gaismas atstarošanu, negatīvi neietekmējot krāsu, kontrastu vai spilgtumu. Tas ilglaicīgu skatīšanos uz ekrānu padara daudz ērtāku, ko papildina arī "Eyesafe", kas palīdz samazināt zilās gaismas iedarbību. (AR nevajadzētu sajaukt ar pretatspīduma vai matētu parklājumu, kas ir opcija, kas pieejama Full HD modelī.)
Vēl viens neliels, bet pamanāms uzlabojums ir ar “divu spoļu presējama eņģi”, kas ļauj atvērt displeju ar vienu roku. 
Bet tas, kas padara XPS 15 displeju tik pārsteidzošu, ir kopējā pieredze. Īpaši plānas malas tagad ir vēl patīkamākas, jo visām pusēm tiek piešķirta simetrija (salīdzinājumā ar iepriekšējās versijas nesamērīgo zodu). Šie paneļi rada rekordlielu - 92,9% ekrāna un ķermeņa attiecības. Salīdzinot ar oriģinālo XPS 15 ar 16: 9 displeja malu, jaunais 9500 nodrošina par 5 procentiem lielāku ekrānu, bet par 5,6 procentiem mazāku pēdas nospiedumu.


Tastatūra, kamera un skārienpaliktnis

XPS 15 vecā tastatūra bija lieliska, taču ne perfekta. Bet ir skaidrs, ka Dell pievērsies šai problēmai ar jauno XPS 9500. Lai arī tas izskatās ļoti pazīstams (izplatīta tēma ar 9500), tā ir ievērojami labāka nekā iepriekšējiem modeļiem.
Taustiņu vāciņi tagad ir par 9,7 procentiem lielāki, un tas ievērojami ietekmē rakstīšanu. Taustiņu pārvietošanās joprojām ir īpaši laba - aptuveni 1,3 mm. Dell šeit izmanto savu tradicionālo tastatūras tehnoloģiju, nevis pretrunīgi vērtēto gen 2 Maglev tastatūru.
Taustiņiem ir divpakāpju fona apgaismojuma, kam ir lielisks kontrasts ar tumšajiem taustiņiem.
Parasti tīmekļa kameras klēpjdatoros nav uzmanības centrā, taču 2020. gadā ir atjaunots fokuss un prioritāte videokonferencēm. Labās ziņas ir tas, ka uzņēmumam Dell joprojām ir kamera uz augšējā paneļa (ar infrasarkano staru kamerām sejas atpazīšanai), tāpēc attēls izskatās normāls. Windows Hello šajā mašīnā darbojas ārkārtīgi ātri, padarot pieteikšanos zibenīgu (varat arī izmantot lielisko pirkstu nospiedumu lasītāju, kas iebūvēts barošanas pogā).
Viena no pamanāmākajām izmaiņām XPS 15 ir skārienpaliktnis - tas ir par 62 procentiem lielāks nekā pagājušā gada modelī. Tas ir apjomīgs un līdz šim lielākais jebkurā Windows PC. Bet atšķirībā no Apple viedā Force Touch skārienpaliktņa, kuram nav kustīgu daļu, Dell ir tradicionālāks mehānisks skārienpaliktnis.


Skaļruņi
Vēl viena joma, kurā Dell ir veikuši izpēti, ir klepjdatoru audio. 9500 modelim Dell beidzot pievienoja divus primāros skaļruņus, kas atrodas augšpusē, kurus pastiprina divi apakšējie skaļruņi. 
Iespaidīgā aparatūra ir uzlabota, izmantojot Waves Nx 3D audio. Šī funkcija bija arī vecākiem modeļiem, taču tā aprobežojās tikai ar austiņu lietošanu. Kēpjdatora skaļruņi tagad var labāk simulēt 3D telpisko skaņu. Šī tehnoloģija pēc izvēles var izmantot jūsu tīmekļa kameru, lai redzētu un izsekotu jūsu galvu, lai ideāli pielāgotu audio.
Dažādos audio profilus noregulējis vairāku Grammy balvu ieguvušais producents Džeks Džozefs Puigs, atšķirība ir neapšaubāmi dzirdama. Neskatoties uz to, ka tas ir skaļš, audio bija izteiksmīgs, precīzs un neizkropļots.
Kopumā tas ir vislabākais audio baudījums Windows klēpjdatorā. 

Jauda, veiktspēja un akumulators
Kā vienmēr, XPS 15 ir domāts kā biroja / veidotāja klēpjdators inženieriem, zinātniekiem, multimediju redaktoriem un tiem, kam nepieciešams vidējas klases GPU un jaudīgāks centrālais procesors. Tā konstrukcijas dēļ tas ir vislabāk piemērots īslaicīgiem uzdevumiem, kur nepieciešams liels ātrums, taču tas nebūs tik labs ilgstošiem augstas CPU un GPU uzdevumiem, piemēram, spēlēm.
Veiktspēja ar XPS 15 9500 ir lieliska, pateicoties astoņu kodolu 10. paaudzes Intel i7-10875H. Ir arī sešu kodolu i5-10300H, un opcija jaunajam astoņu kodolu Core i9-10885H.
Salīdzinoši šī gada astoņu kodolu i7 procesors ir aptuveni līdzvērtīgs pagājušā gada Core i9. Tas nozīmē arī, ka šī gada Core i9-10885H, kas ieskrienas līdz 5,1 GHz, būs īsts spridzeklis.
Ar lielāku pretatstarojošo displeju, HDR400, UHD + izšķirtspēju Dell jaunais Sharp IGZO displejs ir fantastisks.
Rezultāti parāda, kā jaunais 45 vatu astoņu kodolu i7 viegli tiek galā pat ar prasīgākajiem uzdevumiem
Arī SSD veiktspēja ir īpaši laba - ar ~ 400 MB sekundē uzlabojumu, salīdzinot ar pagājušā gada modeli, secīgā lasīšanas ātrumā (3400 MB/s). Īpaši labs ir arī secīgais rakstīšanas ātrums - 2 800 MB sekundē. Interesanti, ka jaunajam XPS 15 9500 ir lietotājam pieejams otrais SSD nodalījums, ļaujot lietotājiem viegli dubultot PCIe NVMe krātuvi.
Termiskā vadība ir nedaudz labāka nekā iepriekšējā XPS 15. Tastatūra ilgstoši lietojot centrālo procesoru, it īpaši centra tuvumā, sasilst, taču tā nepārsniedz pieļaujamās robežas. XPS 15 apakšdaļa paliek pārsteidzoši vēsa, pateicoties apakšējai ventilācijas ieejai. 
Dell šogad izmanto mazāku akumulatoru (88WHr pret 97WHr), bet pateicoties uzlabotajiem 10. paaudzes Intel procesoriem, baterijas darbības laika izmaiņas ir minimālas. Ar 55 procentu displeja spilgtumu (aptuveni 150 niti) XPS 15 4K var viegli sasniegt vidējas lietošanas 6 līdz 7 stundas un 9 stundas darboties ar nelielu produktivitātes slodzi (tīmekļa pārlūkošana, Office).
Uzlādēšana ir vienkārša, izmantojot iekļauto Dell 130 vatu C tipa lādētāju. Lai gan jūs varat uzlādēt ar jebkuru C tipa adapteri, 130 vati ir nepieciešami, ja vēlaties to noslogot un vienlaikus arī uzlādēt.

Par jauno XPS 15 ir daudz ko teikt. Dell ir pacenties ar dažādajiem uzlabojumiem. Tā nav vienkārša displeja nomaiņa no 16: 9 uz 16:10, jo viss pārējais šajā klēpjdatorā ir jauns: skaļruņi, tastatūra, skārienpaliktnis, pirkstu nospiedumu lasītājs un iekšējais dizains.
Displejs ir arī viens no labākajiem klēpjdatoriem tirgū. Skārienjutīgā, 4K, IGZO (LCD), HDR400 un pretatstarojuma kombinācija ir satriecoša. Šīs īpaši plānas malas ir maģiskas, jo jūs efektīvi skatāties tikai uz ekrānu.
Audio ir iespaidīgs. Dell ir paveicis lielisku darbu, lai uzlabotu XPS 15 skaņas profilu. Waves Nx programmatūra ir īpaši noderīga, un tā dara brīnumus, lai uzlabotu šī klēpjdatora skaņas pakāpi vairāk nekā jebkura cita.
Skarienpaliktnis ir liels, precīzs un ar fizisku klikšķi. 
XPS 15 ir lieliski piemērots tiem, kuri vēlas lielisku multimediju mašīnu un kuriem nepieciešama veiktspēja. Patiešām, šis klēpjdators kopumā jūtas visātrāk no visiem, kurus esmu lietojis pēdējā laikā. Tas ir ne tikai centrālais procesors, bet arī RAM, SSD, GPU, Windows Hello un pat izcilais Wi-Fi 6 (Killer AX1650), kas visi strādā kopā. 

Dell XPS 9500 var noderēt Jums:
Ja esat video vai foto redaktors
Ja akumulators ir vajadzīgs visu dienu
Ja esat inženieris, zinātnieks, izstrādātājs, strādājiet ar lielām datu kopām
Ja jums nepieciešama premium, jaudīga, bet neliela 15 collu darbstacija


Par autoru
Edgars Platkovs