Jaunais XPS 17 9700 - Vai izmēram ir nozīme?

Edgars Platkovs
Dell XPS klāstā jau sen ir iekļauti daži no labākajiem ultrabook un premium klēpjdatoriem, taču ir pagājis vairāk nekā desmit gadu, kopš mēs redzējām 17 collu versiju. XPS 17 9700 ir triumfējoša atgriešanās pēc desmit gadu prombūtnes ar krāšņu displeju, kas apskauts ar gandrīz nemanāmu rāmīti, kā arī ar labu procesoru veiktspēju un spēļu klases videokarti. Ja jūs gaidījāt visu labo no XPS sērijas, tikai ar lielāku 17" ekrānu, tad Jums vairs nav jāgaida!


Dizains

Dell ir sekojis Apple pēdās ar XPS klāstu, padarot katru klēpjdatoru lielākoties vienādu. XPS 17 seko Dell XPS 13 un Dell XPS 15 pēdās, no kurām katra šogad tika uzsākta ar plānākiem profiliem nekā jebkad agrāk, kā arī paplašinātu InfinityEdge displeju, lai samazinātu paneļa apakšējo daļu. XPS 17 to vēl plašākā mērogā.
Tas nozīmē, ka tā vāks, tāpat kā citiem, ir izgatavots no sudraba alumīnija ar Dell logotipu viducī. Tāpat pieminētajiem jaunajiem XPS piezīmjdatoriem, XPS 17 ir 16:10 displejs, kas nodrošina papildus vertikālu vietu ekrānā, salīdzinot ar tipiskajiem 16: 9 displejiem (šis ekrāns ir 17 collu liels, nevis tipiskāki 17,3 collu). Eņģe, kas savieno ekrānu ar pārējo šasiju, ir ārkārtīgi izturīga, vaku iespējams atvērt ar vienu roku.
Atkal, tāpat kā tā mazākajiem XPS radiniekiem, arī XPS 17 ir oglekļa šķiedras plaukstas balsts, kas ir gluds uz tausti un patīkams uz tausti. Tastatūras kreisajā un labajā pusē ir daudz vietas skaļruņu režģiem, kas ir daudz lielāki nekā tie, ko piedāvā 15 collu versija.
Barošanas taustiņā ir pirkstu nospiedumu lasītājs, un tīmekļa kamera, kas ir iebūvēta plānajā displeja rāmja augšpusē, atbalsta Windows Hello.
XPS 17 ir četras Thunderbolt 3 pieslēgvietas - divas katrā pusē. Kreisajā pusē ir arī Kensington pieslēgvieta, savukārt labajā pusē ir arī pilna izmēra SD karšu lasītājs un 3,5 mm austiņu ligzda. Neraugoties uz šķietami visproduktīvāko versiju no XPS līnijas, datoram nav A tipa USB, lai gan Dell tiem dod līdzi adapteri (C tipa USB pareja uz  A tipa USB un HDMI), gadījumā ja Jums būtu nepieciešams kāds no šiem standartiem.


Jauda
Dell XPS 15 jau ir īpaši jaudīgs klēpjdators. XPS 17 ir mazāk termisku limitu, attiecīgi tas būs tikai un vienīgi atrāks. Galu galā abiem klēpjdatoriem ir vienādas procesora iespējas. Bāzes modelī ietilpst Intel Core i5-10300H, un pieejami līdz pat astoņu kodolu Intel Core i9-10980HK.
Core i5 modelim ir tikai četri kodoli un integrēta grafika, tāpēc darbības ziņā jums nevajadzētu gaidīt kaut ko īpašu. 
Procesora veiktspēja ziņā nav pieejams nekas tāds, ko nevarat atrast mazākos klēpjdatoros, piemēram, Dell XPS 15.
Procesors, kas tika izmantots mūsu apskata vienībā, bija Intel Core i7-10875H, kas ir astoņu kodolu procesors. XPS 17 uzrādīja iespaidīgus rezultātus Geekbench 5 un Cinebench R20. Daudzkodolu Cinebench R20 tas ir par 8% ātrāks nekā MacBook Pro 16 collu ar Intel Core i9-9980HK, šeit uzskatāmi redzamas termo priekšrocības kādas ir XPS 17, vari iegūt i9 jaudu ar i7 procesoru.
Grafiskās jaudas ziņā XPS ir vēl iespaidīgāks. Dell XPS 17 piedāvā pilnīgi jaunu termisko risinājumu, izmantojot tvaika kameru un pārveidotas gaisa plūsmas sistēmas kombināciju. Labāka dzesēšana ļauj izmantot vairāk enerģijas patērējošas komponentes, piemēram, Nvidia RTX 2060. Mēs nerunājam par Tā ir varena grafikas karte klēpjdatoram, kas ir tik plāns un viegls.
XPS 17 pārspēj XPS 15 modeļa Nvidia GTX 1650 Ti par 35% iekš 3DMark Time Spy.



Displejs
17 collu displejā XPS 17 tiek izmantota 16:10 malu attiecība. Lielākā daļa klēpjdatoru komplektēti ar 16:9 ekrāniem, bet 16:10 ļauj darboties vairāk vertikālākā telpā, kas ir ļoti apsveicami. Pieejamas versijas ar 3840x2400 skārienekrānu (nedaudz virs 4K), kā arī pieejama versija, kas nav skārienjūtīga un ir tuvāk FHD (1920x1200). Ekrāns ir ārkartīgi spilgts un krāsas ir korektas. Filmas spilgtās krāsas variē no zaļām un purpursarkanām hologrammām līdz sarkanām kiborga acīm un zilai pilsētas ainavai, un tās visas izskatījās lieliski.
Dell ekrāns aptver 121,6% no DCI-P3 krāsu gammas, viegli pārspējot MacBook Pro (80,7%). To konkurē tikai ar Gigabaitu Aero 17 HDR ar 115,1%, bet pat tas atpaliek.
XPS 17 panelis ir arī spilgtākais no ķekara ar vidējo spilgtumu 505 nitri. Tas ir daudz spilgtāk nekā MacBook Pro (429 nits) vai Aero 17 (466 nits).


Tastatūra un skārienpaliktnis
XPS 17 tastatūra ir pareizais klusuma un klikšķu sajaukums. Tas nav šausmīgi skaļš, bet tas daudz neupurē taustiņa gājiena ziņa. 
Varētu domāt, ka 17 collu klēpjdators varētu ietilpt pilna izmēra cipartastatūrā, taču Dell izvēlējās to nepievienot. Pluss ir tas ka tastatūra ir centrēta, bet zaudējat ciparnīcu.
Skārienpaliktnis ir ārkartīgi liels, kas ir labi. Ir daudz vietas navigācijai un žestikulēšanai, un, pateicoties Windows precision draiveriem, viss strādā ar pirmo pieskārienu.

Audio
XPS 17 augšējie skaļruņi ir jaudīgi un skaņa ir skaidra. Tie ir gana jaudīgi lai piepildītu vidēja izmēra istabu. Skaņa ir skaidra un baudāma, vienīgais kas mazliet pietrūkst ir bass, bet jāņem vērā ka šis tomēr ir klēpjdators. Protams šogad uzlabotā Waves MaxxAudioPro programmatūrā padara skaņu vēl labāku un personalizējamāku.

Akumulatora darbības laiks
97 WHr akumulators, kas atrodas Dell XPS 17,  viegla darbā pārlūkojot tīmekli, straumējot video ar ieslēgtu Wi-Fi un ekrānu vidējā gaišumā spēj darboties aptuveni 8-9 stundas, kas ņemot vēra lielo ekrānu ar 4K izšķirtspēju ir ļoti labs rādītājs, FHD versija darbosies vēl par 2-3h ilgāk.

Tīmekļa kamera
Dell ekrāna augšējais rāmītis ir ļoti plāns, tāpēc tur atrodama tikai 720p webkamera. Tas ir daudz labāks risinājums, nekā iepriekšējo modeļu kameras novietojums, diemžēl attela kvalitāti nevarētu nosaukt par izcilu, bet tā noteikti ir pietiekoša lai varētu veikt video konferenci. 

Kopsavilkums
Dell XPS 17 9700 ir galddatora aizvietotājs ar masīvu 17 collu displeju. Šis ekrāns ir gaišs un krāšņs, ar precīzu krāsu atveidojumu. Tas piedāvā labu CPU veiktspēju, GPU kas spēj spēlēt jaunākas spēles, un ilgu akumulatora darbības laiku. Tas nav lēts, taču nav parcenots, ņemot vērā kopējo datora uzbūvi un konfigurāciju.
Mac lietotāji, protams, pievērsīsies 16 collu MacBook Pro, kam ir labāka skaņa un tas darbojas ar MacOS, bet XPS 17 šeit neatpaliek no Apple, daudzviet par ir priekšā. Liela ekrāna klēpjdatoru mīļotāji, jūsu laiks ir tagad!
Par autoru
Edgars Platkovs