Kas mainījies jaunajā XPS 15?

Edgars Platkovs
Atjauninātais XPS 15 (7590) piedāvā jaunus procesorus, ātrāku GPU un 4K OLED opciju. Turklāt kamera tagad atrodas augšējā displejā malā. Lieliska veiktspēja, liels akumulators un plašas konfigurācijas iespējas padara šo par vienu no labākajiem 15 collu "darbastaciju" klēpjdatoriem tirgū. 
Dell jau dažus gadus piedavā XPS 15 ar tādu pašu dizainu, un šis stāsts daudz nemainās arī šogad. Jaunais XPS 15 (7590) tomēr sniedz dažus nelielus uzlabojumus, ieskaitot tīmekļa kameras izvietojumu un jaunākos piedāvājumus no Intel un NVIDIA, lai iegūtu ātrāku un efektīvāku iekārtu. Ir pieejama arī jauna bezkontakta 4K OLED displeja opcija, kas atbilst šī klēpjdatora jaudai.
Bet vai XPS 15 joprojām ir 15 collu tradicionālo klēpjdatoru karalis?
Dell piedāvā trīs nozīmīgas iekšējās aparatūras izmaiņas XPS 15 salīdzinājumā ar pagājušā gada modeli: 9. Gen Intel procesorus, NVIDIA GeForce 1650 grafikas karti kā arī opciju opciju 4K OLED (pieejams arī 4K LCD). Ne mazak nozīmīgi ir tas ka Dell beidzot pārvietoja kameru uz augšējo rāmi.
Intel Core i9 procesors var izklausīties lieliski, taču daudziem lietotājiem labāka izvēle būtu Core i5 vai Core i7. Izmantojot šīos procesorus, jūs ne tikai iegūsit izcilu sniegumu, bet, ietaupīsiet arī naudu un iegūsit vēl dažas stundas akumulatora darbības laikā.
Jaunā NVIDIA GeForce 1650 videkarte, kuru, neraugoties uz tās vārdu, var uzskatīt par GeForce 1050Ti pēcteci ar aptuveni 30 procentiem uzlabotu veiktspēju. Lai gan tas nav spēļu GPU, tas ir pietiekams, lai spelētu daudzas mūsdienu spēles. Dators gan kopuma vairāk vērsts uz video apstrādi, fotoattēlu rediģēšanu un profesionālu izmantošanu, nevis ienaidnieku dominēšanu Overwatch mačā.
Dell ir izgatavojis pielāgotus displejus savai XPS līnijai, īpaši izcili ir Sharp IGZO displeji, kuru balansē kaut kur pa vidu starp LCD un OLED. Matētā Full HD opcija ir vispieejamākā. Šim displejam ir 500 nit spilgtuma (bet tas nav pieskārien opcijas), un tā ir lieliska izvēle tiem, kam vajadzīgs liels akumulatora darbības laiks un kuri lielākoties veic programmēšanu vai datu ievadīšanu. 4K pretatspīduma (joprojām glancēts) IGZO panelis ar pieskārienu funkciju un 500 nit gaišumu, iespējams, ir labākais no pieejamajiem. Jaunais 4K OLED - ko piegādā Samsung - ir tas pats 4K OLED, ko mēs šogad redzējām no HP, Razer un citiem. Ar 400 nit spilgtumu, bet bez pieskāriena atbalsta, tā ir pārsteidzoša opcija tiem, kam nepieciešams kārotais 100 procentu DCI-P3 krāsu spektra vērtējums.
Operatīvā atmiņa vel joprojām ir palielināma pēc lietotāja ieskatiem, un tai ir DDR4 2,666MHz. Izmantojot šo jauno 9. Gen Intel plati, lietotāji var konfigurēt XPS 15 ar līdz pat satriecošiem 64 GB operatīvās atmiņas.
Arī SSD ir pieejams diapazonā no 256 GB līdz 2 TB, kas pietam visi ir augstas veiktspējas PCIe NVMe.
Porti ir atbilstošs maisījums tam, kas mūsdienās tiek izmantots visbiežāk, ieskaitot pilnu HDMI 2.0, divus A tipa (Gen 1, USB 3.1), C tipa (Thunderbolt 3, x4 PCIe) un aizvien retāko SD kartes slotu, ko fotogrāfi un videogrāfi novērtēs.
Salīdzinot ar Apple MacBook Pro, XPS 15 ir lielisks darījums.
Kamēr Dell izvairās no Windows Hello infrasarkanās (IR) kameras, tas izmanto ļoti precīzu pirkstu nospiedumu lasītāju, kas iebūvēts barošanas pogā.
Dell nepiedāvā nekādas krāsu opcijas, tikai gaišāku sudrabu ar tā saukto mīksto pieskārienu oglekļa šķiedras interjeru. Tas tomēr ir lielisks kombo, kas izskatās profesionāli, bet nav pretenciozs. Šis mīkstais pārklājums izskatās un jūtās lieliski, bet tas ir magnēts eļļai no rokām, kuru dēļ laiku pa laikam nepieciešams to noslaucīt.
Dell agrāk bija viens no labākajiem datoru klēpjdatoru tastatūras ražotājiem. XPS 15 tastatūra nav daudz mainījusies, un to vislabāk var raksturot kā labu un funkcionālu. Lielākajai daļai lietotāju tā būs tieši laikā, un tai nav būtisku trūkumu.
Klaviatūras gājiens ir 1,3 mm, kas ir 15 collu klēpjdatora seklajā pusē, bet ņemot vēra datora izmērus ir saprotams. Taustiņi ir plastmasas un ar divpakāpju apgaismojumu, kas labi darbojas slikta apgaismojumā.
Skārienpaliktnis ir liels un tajā tiek izmantoti Microsoft Precision draiveri. Tas ir tāds pats dizains un izpilde kā pēdējos gados, taču XPS 15 skārienpaliktnis ir viens no labākajiem  kas pieejams starp Windows datoriem.
Dell beidzot uzklausījis klientu vēlmes par tīmekļa kameru ar apakšējo rāmi, tagad kamera ir novietota ekrāna augšpusē. 

Akumulatora darbības laiks ir pārsteidzošs, ja XPS 15 izmantojat tikai kā klēpjdatoru - pārlūkošanu tīmeklī, Office un e-pastu -, izmantojot displeju ar 50 procentiem, ir iespējams nostrādāt septiņas stundas. Šis skaitlis nav pārsteidzošs, taču kaut kam ar 4K displeju un jaudīgu procesoru un videokarti, tas ir daudz labāks, nekā būtu gaidāms. Tomēr, ja sākat noslogot GPU vai veicat video kodēšanu vai maksimāli noslogojat centrālo procesoru, akumulatora darbības laiks var noslīdēt līdz 4 stundām, kas ir saprotams pie tādas slodzes.
Stāsts par akumulatoru tomēr var dramatiski mainīties, pamatojoties uz konfigurāciju. Izvēloties Core i5 ar FHD displeju, datora darbības laiks uz akumulatora drastiski uzlabosies.
Tiek uzlabots arī gaidīšanas laiks. Atstājot XPS 15 ieslēgtu ar aiztaisītu vāku nedēļas garumā, akumulators neizlādējas, kas bija problēma iepriekšējām versijām. 
Regulāri lietojot klēpjdatoru, man nebija problēmu ar siltumu, ventilatora troksnis bija arī diezgan nedzirdams, jo ventilatori nekad nekļuva kaitinoši skaļi. 
Dell ir diezgan konservatīvs ar savu klēpjdatoru dizainu, bieži tos pieturot gadiem ilgi. XPS 15 (7590) tā nav problēma, jo tā dizains joprojām ir ļoti tālredzīgs un tam vēljoprojām praktiski nav konkurences.
Nelielas izmaiņas, kuras Dell ieviesa XPS 15 (7590), ir apsveicamas, un pārsteidzoši, ka nav negatīvu. Ātrāki procesori un ievērojami uzlabots GPU nodrošina jaudu,  4K OLED displeja opcija nav raksturīga tikai Dell, bet noteikti to ir vērts apsvērt. XPS 15 ir viegli ieteikt, jo tam nav īstas konkurences. 
Ir arī vērts pieminēt, ka Dell lieliskais programmatūras komplekts, ieskaitot Dell atjauninājumu BIOS programmaparatūru un Dell Mobile Connect, ir lielisks veids, kā izmantot klēpjdatoru viedtālruņa vadīšanai, ieskaitot zvanu veikšanu.
Kopumā XPS 15 atkal neliek vilties, darot to, kas tam sanāk vislabāk, XPS 15 7590 saglabā šo tradīciju, vienlaikus veicot nelielus uzlabojumus.
Par autoru
Edgars Platkovs