Jaunais Macbook Pro 16 - Apple beidzot uzklausa savus lojālos klientus?

Edgars Platkovs
Stāsts nav tikai par jauno ekrāna izmēru. Sākot ar nelielām izmaiņām, piemēram, spēju pielāgot displeja atsvaidzes intensitāti, līdz lielām izmaiņam, piemēram, sen gaidītā tastatūras pārveidē un jaunām AMD Radeon grafikas kartēm, Apple ir padarījis savu vadošo klēpjdatoru vēl labāku. 16 collu MacBook Pro ir piemērots galvenokārt radošajiem cilvēku tipiem, mūzikas producentiem, programmatūras izstrādātājiem un cilvēkiem ar līdzīgīgam prasībām pret mobilajām ierīcēm. Tomēr, ja varat to atļauties, tas ir viens no jaudīgākajiem, spējīgākajiem un iespējām bagātākajiem liela ekrāna klēpjdatoriem, ko varat iegādāties.

Lielāks ekrāns, tā pati sākuma cena! Par tādu pašu cenu kā vecajam 15 collu MacBook Pro, kuru Apple ir pārtraucis ražot, jūs tagad saņemat ievērojami modernizēto 16 collu modeli. Divi klēpjdatori izskatās ļoti līdzīgi, jo kopējā MacBook Pro dizaina valoda kopš 2016. gada nav daudz mainījusies. Tas nozīmē, ka jaunais MacBook Pro ir Space Grey krāsas metāla plāksne tāpat kā tā priekšgājējs. Bet, ja to rūpīgi izpētīsit, pamanīsiet dažas būtiskas atšķirības.

Pirmo un svarīgāko atšķirību var pateikt pēc sajūtas, nevis redzes: tastatūra. Pēc gadiem ilgas unikālas un bieži aprunātās klaviatūras ar "tauriņa" tipa slēdžiem un ārkārtīgi sekla taustiņu pārvietošanās gājienu, Apple ir atgriezies pie tradicionālā šķērveida stila slēdža, kuru daudzas klēpjdatoru tastatūras ir izmantojušas visu mūžu. Šķērveida stila slēdži pēc būtības ir mazāk stabili nekā Apple tauriņu slēdži, taču tas šeit ir novērsts un tie piedāvā daudz lielāku vertikālo pārvietošanos. 
Ar stabilitāti mēs runājam par šķēru un citu taustiņu tendenci mazliet kustēties sāniski no centra. Jaunajā MacBook Pro tastatūras dizainā ir šķērveida mehānisms, kas iestiprināts taustiņu vāciņā, un tas palīdz novērst stabilitātes problēmu. Rezultāts ir ļoti labs taustiņinstruments, vismaz tik labs, cik var gaidīt no klēpjdatora tastatūras. Taustiņi jūtas izturīgi, vertikālais pārvietošanās attālums ir pietiekams, un rakstīšana ir kļuvusi daudz klusāka nekā iepriekšējos 15 collu MacBook Pro modeļos.

Tomēr jaunā tastatūra vienkārši atgriež MacBook Pro normālas drukāšanas stāvoklī, nevis strauji virzās uz priekšu klasē. Ierakstot visu šo pārskatu uz tastatūras, es atklāju, ka pieredze ir mazāk apmierinoša nekā, piemēram, izmantojot Lenovo ThinkPad, kura tastatūras jau sen ir bijis zelta standarts mobilo mašīnrakstīšanā, galvenokārt to dāsnā ceļojuma attāluma un precīzās atsauksmes dēļ.
Jānovērtē arī jaunās MacBook Pro tastatūras nelielās izmaiņas - fiziskā Escape taustiņa un bulttaustiņu pievienošanu, kas pārkārtoti apgrieztā “T” izkārtojumā. Escape un virziena bulttaustiņi ir darba zirgi, kurus daudzi pastāvīgi izmanto, sākot no teksta līnijas izvēles līdz Siri loga aizvēršanai. 13 collu MacBook Pro nav fiziska Escape taustiņa, tā vietā skārienjoslā tiek parādīts virtuāls taustiņš.

Pati skārienjosla jaunajā MacBook Pro gandrīz nav mainīta. Tā ir Apple atbilde uz pilna skārienekrāna iespējām, kas gadiem ilgi ir pieejamas Windows klēpjdatoros. Atkarībā no izmantotās lietotnes skārienjoslā tiek parādīts papildu vadības ierīču sortiments, piemēram, pogas, kas ļauj ātri pārsūtīt video, izmantojot priekšskatījumu, vai pārslēgties starp cilnēm Safari tīmekļa pārlūkprogrammā.

Vienīgās nelielas skārienjoslas izmaiņas ir tas, ka tagad ir fiziska atstarpe pa labi no Touch ID sensora. (Šis sensors ļauj izmantot pirkstu nospiedumus, lai pieteiktos MacOS kontā, autentificētu Apple Pay pirkumu un veiktu citus līdzīgus uzdevumus.) 13 collu MacBook Pro ir Touch ID sensors, kas ietilpst skārienjoslā.

Bez tastatūras, citas būtiskas MacBook Pro fiziskās izmaiņas ir tā jaunais, mazliet lielāks, 16 collu displejs. Tomēr lieluma atšķirība var izklausīties vairāk nekā patiesībā.
MacBook Pro bieži tika klasificēts kā "15 collu" klases klēpjdators. Lielākajai daļai šādu mašīnu faktiski ir ekrāni, kuru diagonāle mērāma 15,6 collas, bet vecākiem MacBook Pro bija nedaudz mazāki 15,4 collas. Lai arī pilna papildu colla no 15 līdz 16 var šķist ievērojama, praksē tā nav pilna colla. tas ir par 0,6 collu palielinājums no iepriekšējā MacBook Pro ekrāna uz jauno.
Bet jaunais ekrāns jūtas ievērojami lielāks, sēžot tā priekšā. Es atklāju, ka ir pietiekami daudz vietas, lai blakus novietotu Microsoft Word dokumentu un pilna platuma tīmekļa lapu, un tas man nešķita ērti iespējams 15 collu MacBook Pro. Šaurāki paneļi ap displeju veicina arī sajūtu ka ekrans ir kļuvis daudz lielāks.

Šīs plānākās apmales ļauj Apple palielināt ekrāna izmēru, klēpjdatoram nepievienojot lielu masu un tādējādi arī svaru. Šī ir pārbaudīta stratēģija, un daudzi ražotāji to ir izmantojuši, lai lielākus ekrānus ievietotu esošajos klēpjdatoru dizainos, nemaz nepalielinot to izmēru. Apple gan nav pilnība paveicis šo varoņdarbu. Jaunais MacBook Pro ir gan lielāks, gan smagāks nekā tā priekšgājējs, kaut arī ļoti minimali. Jaunais modelis jūtas dūšīgs, blīvs un nozīmīgs - tas var izskatīties gludi un moderni, taču to nekādā ziņā nevar nodevēt par Ultrabook. 

Bez planajām ekrāna maliņām, lielāka izmēra un nedaudz lielāka pikseļu blīvuma - 226 pikseļi collā - displeja funkcijas lielākoties ir tādas pašas kā iepriekšējiem displejiem, kurus esam jau redzejuši MacBook Air un MacBook Pro modeļos. Paredzēts, ka spilgtums ir līdz pat 500 nits, panelis ir viegli skatāms spilgti apgaismotā telpā. Tas var arī parādīt visu P3 krāsu gammu, kas ir noderīga fotogrāfiem un video redaktoriem, kuri veic krāsu korekcijas darbus.
Video redaktori var arī novērtēt, ka Apple ir pievienojis rīku displeja atsvaidzes intensitātes pielāgošanai sadaļā System Preferences. Izmantošanas piemērs šeit ir, lai labāk saskaņotu atsvaidzināšanas ātrumu ar videomateriāla kadru ātrumu.
Blakus nedaudz labākam displejam un tastatūrai 16 collu MacBook Pro audio kvalitātes uzlabojumi ir pozitīvi drastiski. Es nekad neesmu dzirdējis tik spēcīgu skaņu un kvalitāti no klēpjdatora, ieskaitot arī jau lieliskos 15 collu MacBook Pro skaļruņus. Uzlabojums gandrīz pilnībā ir saistīts ar divu zemu frekvenču skaļruņu pievienošanu jaunā MacBook Pro šasijas apakšējā kreisajā un labajā malā. Viņi piedāvā pārsteidzošus basu līmeņus.
Papildus jaunajiem zemfrekvences skaļruņiem ir divi papildus skaļruņi kuri atrodas klaviatūras sanos. Šo skaļruņu augšupvērstais raksturs arī palīdz uzlabot skaņas kvalitāti, salīdzinot ar lejupejošajiem skaļruņiem, kas uzstādīti daudzu citu konkurējošos klēpjdatoros, ieskaitot Dell XPS 15. MacBook Pro skaļruņu izvietojums diemžēl liedz Apple pievienot klaviatūrai arī pilnu numpad daļu, bet skaņas kvalitāte ir tik laba ka to varētu saukt par nesvarīgu trūkumu.

16 collu MacBook Pro portu izvēle, skārienpaliktnis un tīmekļa kamera ir tāda pati kā iepriekšējām versijām. Patīkami, ka ir četri C tipa USB porti, no kuriem visi atbalsta Thunderbolt 3 ātrumus, taču šie čettri porti kā arī austiņu ports ir arī viss kas pieejams. Profesionāliem mediju redaktoriem gandrīz noteikti būs jāiegādājas speciāli adapteri savām SD kartēm, ārējiem cietajiem diskiem, pelēm, ārējiem displejiem un citām perifērijas ierīcēm.

Ar Intel i9 procesoru, AMD Radeon Pro 5500M grafikas karti ar 8 GB video atmiņu un 64 GB sistēmas RAM, jaudīgākā MacBook Pro veiktspēja ir ļoti iespaidīga. Iekārtas sākuma līmeņa versijā ir Intel Core i7, 16 GB atmiņa un AMD Radeon Pro 5300M ar 4 GB video atmiņu kas arī ir ļoti iespaidīgs darba rīks jaudas ziņa. Uzglabāšanas iespējas svārstās no 512 GB SSD līdz pat 8 TB SSD, kas ir ietilpīgākais pieejamais SSD uz jebkura klēpjdatora, ko mēs līdz šim esam redzējuši, Apple vai kā citādi. 
Lielākā daļa šo specifikāciju ir pārāk lieli ikdienas lietotājam, piemēram, e-pastu pārbaudei un tīmekļa pārlūkošanai. Ja vēlaties tikai liela ekrāna klēpjdatoru un jums nav nepieciešami profesionāla līmeņa skaitļošanas veiktspējas līmeņi, jūs būs jāapsver MacBook Pro vietā izvēlaties Windows klēpjdatoru.
CPU opcijas ir tādas pašas kā iepriekšējā 15 collu MacBook Pro. Lai arī Apple neatklāj precīzus CPU modeļus, kurus tas izmanto savos datoros, mēs zinām, ka procesors ir astoņu kodolu, 9. paaudzes Core i9, kas darbojas ar bāzes frekvences ātrumu 2,4 GHz. Šīs specifikācijas liek domāt, ka tā ir "Coffee Lake" klases Intel Core i9-9980HK vai kaut kas līdzīgs. 
Atmiņas ātrums ir nedaudz palielinājies līdz 2,666MHz, taču lielākais veiktspējas uzlabojums ir jaunā Radeon Pro 5000M sērijas grafiskās kartes, pamatojoties uz AMD jaunāko 7 nanometru mikroarhitektūru. 
Daži no uzlabojumiem, ko Apple ir veikuši savā jaunākajā MacBook Pro, ir nelieli, taču viennozīmīgi pozitīvi, šis modelis parāda, ka Apple beidzot uzklausa savus lojālos lietotājus!
Par autoru
Edgars Platkovs