Kā pareizi tīrīt savu klēpjdatoru

Edgars Platkovs
Visiem datoriem ir nepieciešama tīrīšana, un klēpjdatoriem nepieciešama lielāka tīrīšana nekā galddatoriem. Tas ir tāpēc, ka jūs galu galā pieskarieties tam vairāk nekā galda datoram. Lasiet kā tīrīt klēpjdatoru, ekrānu un tastatūru.
 
 
Korpusa kopšana
 
Lai uzturētu klēpjdatora korpusu tīru, jums būs nepieciešams mājsaimniecības sūklis, trauku mazgājamais līdzeklis, ūdens, audums kas neatstāj šķiedras un vates kociņi.Veiciet sekojošas darbības:
Izslēdziet klēpjdatoru.
Atvienojiet klēpjdatoru. Atcerieties, elektriskā strāva un šķidrums nav labākā kombinācija.
Sajauc tīrīšanas šķidrumu. Viena daļa trauku mazgāšanas līdzekļa ar piecām daļām ūdens.
Iemērciet sūkli tīrīšanas šķidrumā. Izspiediet sūkli, līdz tas ir sauss.
Viegli noslaukiet klēpjdatora korpusu.
Klēpjdators korpuss ir tā ārpuse. Vēlāk ķersimies klāt tastatūrai un ekrānam, bet ne ar sūkli. Tomēr, ja datoram ir skārienjutīgs ekrāns varat lielumus notīrīt ar sūkli. 
Izmantojiet vates kociņus lai notīrītu grūtām sasniedzamās vietas.
Jūs varat izmantot standarta Q-tip vates kociņus, bet medicīniskie ir labāk izgatavots un vate tiek uztīta mazliet stingrāk. Medicīniskos vates kociņus var atrast jebkurā aptiekā.
Neievietojiet vates kociņus nekādās datora atverēs.
Pabeidziet darbu, noslaukot klēpjdatoru vēlreiz ar drānu bez plūksnām.
Izmantojiet drāniņu, lai savāktu lieko mitrumu.
Nekad nelejiet uz klēpjdatora šķidrumu!
Medicīniskais spirts vai alkohols var būt labs tīrīšanas šķidrumus, bet tas var sabojāt materiālus, esat uzmanīgi, neizmantojiet to monitora tīrīšanai.
Izvairieties lietot jebkuru mazgāšanas līdzekli, kas satur stipri ķīmiskas vielas, piemēram, amonjaku vai balinātāju.
 
Ekrāna kopšana
Ja ir pienācis laiks ekrāna tīrīšanu, jums ir trīs iespējas:
Ekrāna sausas attīrīšanas nolūkos izmantojiet drāniņu bez plūksnām. Visi klēpjdatori izmanto LCD monitorus. Šie monitori ir ļoti jūtīgi pret šķidrumiem. Tīrīšana bez mitruma atbrīvo ekrānu no putekļiem un novērš pirkstu nospiedumus.
Lai notīrītu ekrānu izmantojot mitru sūkli, izmantojiet tikai ūden. Pirms noslaukāt ekrānu, izspiediet no sūkļa visu mitrumu. Esat uzmanīgi lai nekāds mitrums nenotecētu uz datora klaviatūras.
Iegādājaties LCD monitora tīrīšanas komplektu. Tas ir prātīgs pirkums jo komplektā būs viss nepieciešamais, tai skaitā ekrānam drošs šķidrums. 
Pirms monitora tīrīšanas izslēdziet un atvienojiet klēpjdatoru. Kad ekrāns ir tīrs, ļaujiet tam nožūt, pirms aizverat vāku vai izmantojat klēpjdatoru vēlreiz.
Nekad nelietojiet alkohola vai amonjaka tīrīšanas līdzekļus uz LCD ekrāna. Tie var bojāt LCD displeju. Turklāt, ja jums ir planšetdators, skārienjutīgā funkcija var  ievērojami samazināties, izmantojot smagas ķīmiskas vielas.
 
Klaviatūras 
Lai notīrītu klēpjdatora tastatūru, izmantojiet nelielu portatīvo putekļusūcēju. Izmantojiet putekļsūcēja mazāko jaudu, viegli sasūciet matus, drupatas un gružus no klēpjdatora klaviatūras.
Lai notīrītu klaviatūras pogas, izslēdziet klēpjdatoru un pēc tam izmantojiet zīmuļa dzēšgumiju, lai notīrītu uzkrājušos netīrumus. Pēc tam vēlreiz izmantojiet putekļu sūcēju, lai satīrītu visu kas palicis pāri no dzēšgumijas starp taustiņiem.
Daži cilvēki izmanto saspiestu gaisu tastatūras tīrīšanai. Lai arī šādā veidā var noņemt daudzu netīrumus, lielu daļu var iedzīt dziļāk iekšā, kas var traucēt tastatūras darbībai.
 
 

Ārkārtīgi netīrus iesakām nest attīrīt uz servisiem, tad dators tiks izjaukts un kārtīgi iztīrīts gan no ārpuses gan no iekšpuses.

Par autoru
Edgars Platkovs