USB-C: vai tiešām universāls?

Edgars Platkovs
C tipa USB: vai tiešām universāls?
Uzticēšanās vienotam standartam, lai tos visus pārvaldītu, ir nekonkrēts mērķis personīgo tehnoloģiju jomā. Labākajā gadījumā tas beidzas ar formātu karu. VHS apēda Betamax, pēc tam to izlaida DVD, kas izbalēja, saskaroties ar Blu-ray - standartu, kas pats iznīcināja galveno konkurentu HD DVD un tagad saskaras ar savu mirstību tiešsaistes straumēšanas pakalpojumu rokās.
Bet USB-C ir atšķirīgs. Un, iespējams, tas pat kļūst tikpat universāls, kā norāda tā saīsinājums (Universal Serial Bus).
C tipa USB porti tagad ir atrodami visu veidu ierīcēs, sākot no vienkāršiem ārējiem cietajiem diskiem līdz viedtālruņu uzlādes kabeļiem. Lai gan katrs USB-C ports izskatās vienāds, ne katrs piedāvā vienādas iespējas. Iespējams, ka USB-C parādās visur, taču tas neveic vienas un tās pašas funkcijas visur.

Šeit ir ceļvedis par visu, ko USB-C var darīt, un kuras no tā funkcijām jums vajadzētu meklēt, pērkot nākamo USB-C ierīci.

Kas ir USB-C?
USB-C ir nozares standarta savienotājs, kas paredzēts datu un enerģijas pārraidīšanai ar vienu kabeli. USB-C savienotāju izstrādāja USB ieviesēju forums (USB-IF), uzņēmumu grupa, kas gadu gaitā ir izstrādājis, sertificējis un nodrošinājis USB standartu. USB-IF ir vairāk nekā 700 uzņēmumu, tostarp Apple, Dell, HP, Intel, Microsoft un Samsung.
Šī standarta atzīšana ir svarīga, jo tā ir daļa no iemesla, kāpēc datoru ražotāji ir tik viegli pieņēmuši USB-C. Pretstatā tam ar iepriekšējiem Apple reklamētajiem (un izstrādātajiem) Lightning un MagSafe savienotājiem, kuriem bija ierobežota pielietojamība ārpus Apple produktiem, un kuri USB-C dēļ drīz būs novecojuši.

Vai USB-C ir līdzīgs mikro USB?
USB-C savienotājs pēc pirmā acu uzmetiena izskatās līdzīgs micro USB savienotājam, lai arī tas ir vairāk ovālas formas un nedaudz biezāks, lai pielāgotos tā labākajai īpašībai: pārliekamībai.

USB-C tad kad nav austiņu ligzdas
Tāpat kā Lightning un MagSafe, arī USB-C savienotājam nav orientācijas uz augšu vai uz leju. Lai to pievienotu, jums tas nekad nav jāpārliek. "pareizais ceļš" vienmēr ir uz augšu. Kabeļiem abos galos ir viens un tas pats savienotājs, tāpēc jums nav jāizdomā, kurš gals iet kur. Tas tā nav bijis ar visiem USB kabeļiem, kurus mēs esam izmantojuši pēdējos 20 gadus. Lielāko daļu laika katrā galā ir dažādi savienotāji.


USB-C un USB 3.1: Cipari zem porta
Noklusējuma protokols, ko izmanto, izmantojot USB-C savienotāju, ir USB 3.1, kas ar ātrumu 10 Gbps teorētiski ir divreiz ātrāks nekā USB 3.0. Neliela grumba ir tā, ka USB 3.1 porti var pastāvēt arī sākotnējā, lielākā formā; šie porti (taisnstūri, kurus mēs visi zinām) tiek saukti par A tipa USB 3.1. Neskatoties uz galddatoriem, daudz biežāk ir redzami USB 3.1 porti ar fiziskiem USB-C savienotājiem.
USB-IF ir definējis USB 3.1 Gen 1 standartu kā tādu pašu interfeisa un datu signāla pārraides ātrumu kā USB 3.0. Tātad, kad redzat USB 3.1 Gen 1, tas principā darbojas ar tādu pašu maksimālo ātrumu 5 Gbps kā USB 3.0. No otras puses, USB 3.1 Gen 2 attiecas uz datu signalizācijas ātrumu līdz 10Gbps, kas ir divreiz lielāks nekā USB 3.0, un kas atbilst vienkanāla Thunderbolt teorētiskajiem maksimālajiem ātrumiem. (Lai sasniegtu šos ātruma augstumus, ir nepieciešama gan ierīce, gan ports, lai atbalstītu Gen 2 standartu.)

Tikai USB-C
Tomēr, dodoties uz priekšu, lingo ap USB 3 kļūs vēl mulsinošāks. Gaidāmā USB 3.2 specifikācija, kas arī aizstās visu esošo nomenklatūru, absorbē visas iepriekšējās 3.x specifikācijas. Tas nozīmē, ka vecāks USB 3.0 standarts, kas piedāvā 5 Gbps ātrumu, tagad tiks saukts par USB 3.2 Gen 1. Tikmēr 10 Gbps USB 3.1 tiks pārveidots par USB 3.2 Gen 2.
Arī pie horizonta: USB 3.2 porti dažos gadījumos spēs sasniegt maksimālo ātrumu 20Gbps, un porta iterācija tiks saukta par USB 3.2 Gen 2x2. USB-IF izlēma par "2x2", jo jaunais standarts dubulto datu joslas USB-C kabeļa ietvaros, lai sasniegtu 20 Gbps pārsūtīšanas ātrumu. Pirmie USB 3.2 Gen 2x2 porti ierīcēs varētu parādīties šī gada beigās.

Daudzas USB-C lomas
Jūs varētu domāt par savu veco A tipa USB portu vienkārši kā datu portu, lai savienotu diskus vai perifērijas ierīces, piemēram, peles. Bet USB-C atkarībā no konkrētā porta ieviešanas var darīt daudz vairāk.
USB-C atbalsts vienlaicīgu video signālu un strāvas plūsmu nosūtīšanai nozīmē, ka, iespējams, jūs varēsit izveidot savienojumu ar vietējo DisplayPort, MHL vai HDMI ierīci un to barot, vai arī izveidot savienojumu ar gandrīz jebko citu, pieņemot, ka jums ir piemērots adapteris un kabeļi. USB-C specifikācija pat ietekmē audio pārraidi, izmantojot interfeisu, bet līdz šim tas nav aizstājis 3,5 mm austiņu ligzdu datoros, kā tas ir dažos Android tālruņos.

Pārliecinieties, lai pārbaudītu specifikācijas katrā datorā, kuru plānojat iegādāties, jo ne visi USB-C porti ir līdzīgi. Līdz šim katrs redzētais atbalsta gan datu pārsūtīšanu, gan enerģijas piegādi, izmantojot USB-C. Bet, lai gan USB-C standarts atbalsta DisplayPort un / vai HDMI displeju savienošanu ar adapteri, ne katrs datoru ražotājs ir pieslēdzis portus katras sistēmas grafikas aparatūrai. Daži sistēmas USB-C porti var atbalstīt video izejas savienojumu, bet citi to nevar; vai arī neviens to nedrīkst. Ir svarīgi aplūkot detaļas.

Thunderbolt 3: Ātrāka slānis USB-C
Iespējams, ka visnoderīgākais protokols, ko USB-C ports var atbalstīt, ir Thunderbolt 3. Tas palielina atbalstu līdz pat 40Gbps caurlaidspējai, līdz ar samazinātu enerģijas patēriņu un spēju pārvietot interfeisu pat 100 vatu jaudas.
USB-C ports ar Thunderbolt 3 atbalstu nozīmē, ka viss, kas nepieciešams, lai pievadītu enerģiju un pārsūtītu lielu informācijas daudzumu (līdz un ieskaitot divus 60Hz 4K displejus) uz un pat no sarežģītas ierīces, piemēram, datora, viena kabeļa, šo daudzi klēpjdatoru ražotāji ir ātri sākuši izmantot. Piemēram, Apple MacBook Pro augstākā līmeņa versija var lepoties ar četriem no šiem savienojumiem.
Tagad, tāpat kā ar DisplayPort, izmantojot USB-C, ne katram redzamajam USB-C portam obligāti ir Thunderbolt 3 atbalsts. (Atrodiet nelielu zibens logo blakus portam.) Bet tas mainīsies ar gaidāmo USB 4 standartu. USB 4 porti pēc noklusējuma atbalstīs Thunderbolt 3 ātrumu, vienlaikus paliekot savietojami ar USB 3. Dažām jaunām ierīcēm, visticamāk, būs gan USB 4, gan USB 3.2 Gen 2x2 porti, kas abi izmantos USB fiziskā savienotāja formu. C.

Adapteri un kabeļi
USB-C ir elektriski savietojams ar vecākiem USB 3.0 portiem, un, kā mēs apspriedām iepriekš, tas ir pilnībā savietojams ar USB 3.1 portiem. Bet jaunā porta stila dēļ adapteri vai kabeļi ar abiem nepieciešamajiem spraudņiem patiešām ir nepieciešami, ja vēlaties pievienot kaut ko tādu, kam nav USB-C spraudņa.
Dažreiz tas būs komplektā ar jauno datoru; citos gadījumos jums var nākties tos iegādāties atsevišķi. Piemēram, Apple pārdod dažādus USB kabeļus un adapterus USB-C pievienošanai citām ierīcēm, piemēram, Lightning vai Ethernet. Daži pat atbalsta vecākus  protokolus. Piemēram, ir viegli atrast USB-C-to-DVI adapterus, taču mēs esam saskārušies arī ar tādiem, kas sadala divus RS-232 sērijas savienojumus.



USB-C uz HDMI pārveidotājs
Tomēr labā ziņa ir tā, ka, ja jūs ieguldīsit pāris parastajos USB-C kabeļos (tie tagad ir plaši pieejami par ļoti pieņemamam cenām), tie darbosies ar jebko un visu, kas atbalsta USB-C. Tas ir liels solis no nesenās pagātnes situācijas, kad mini USB kabeļa izvilkšana no somas, lai viedtālruni uzlādētu ar mikro USB portu, bija gandrīz tikpat bezjēdzīga kā Nokia Pop-Port vai Sony Ericsson lādētāja atrašana.
Turklāt jaunākajos laptopu dokos tagad ir plaši integrēts USB-C. Pat ja ir tikai viens USB-C ports - lietošana nav problēma: Jūs varat atrast  USB-C dokstacijas risinājumus gan no datoru ražotājiem, piemēram, Dell un HP, gan no trešo pušu piederumu izgatavotājiem, piemēram, Belkin un OWC. Šie doki var uzlādēt klēpjdatoru, dot piekļuvi papildu portiem (ieskaitot Ethernet, HDMI, USB 3.0 un VGA) un pievienot atbalstu vairākiem monitoriem.

Vai jums ir nepieciešams USB-C?
USB-C porta klātbūtne (vai neesamība) arvien vairāk tiek ņemta vērā, pērkot datoru. Ja jūs pērkat īpaši plānu klēpjdatoru, tam gandrīz noteikti būs vismaz viens USB-C ports, kas automātiski katapultēs jūs jaunajā ekosistēmā. Ja jūs vairāk mīlat galddatorus, noteikti atradīsit arī portus, vismaz vienu no tiem atradīsit mātesplates I / O panelī un, visticamāk, vairāk augstas klases un spēļu galddatoros.
Pat ja jums tagad nav nepieciešams USB-C - iespējams, nav daudz aparatūras, kas to pilnībā varētu izmantot, it īpaši gadījumos, kad ir iesaistīts Thunderbolt 3, tas drīz mainīsies. Mēs uzzinam tikai tagad, ko USB-C var darīt, taču viens ir skaidrs: nākamās paaudzes platformu savienotāji ātri nomaina veco aizsargu tāpat kā oriģinālais USB standarts aizstāja Apple Desktop Bus (ADB), FireWire , paralēli, PS / 2, SCSI un seriālie porti Mac un PC. USB-C patiesībā ir viena osta, kas pārvalda tos visus, un tā valdīšana ir tikko sākusies.

Saistītie produkti:

Par autoru
Edgars Platkovs