Kapec biznesa klases?

Haigo Hein

business class

Tirgojam klēpjdatorus vairākus gadus un mums pastāvīgi nākas klientiem izskaidrot, kāpēc ir šī cenu starpība klēpjdatoriem. Tad nu es jums centīšos vienkāršā valodā apskaidrot.

 

Klēpjdatorus var salīdzināt ar mašīnām.

Iedomājaties... Liels, jaudīgs, komfortabls Mersedess un Žigulītis, kam ielikts Mersedesa motors. Pabraukt ta viņš var, bet kā ar komfortu un pēc cik ilga laika viņš izjuks?

 

Lai nesanāk iegādāt Žigulīti ar Mersedesa motoru, mazliet pastāstīšu kam pievērst uzmanību iegādājoties klēpjdatoru:

 

Ekrāns.

Ne tikai jāskatās uz ekrāna izšķirtspēju, bet jāpievērš uzmanība arī kontrastam un košumam. Ekrānam jābūt maksimāli spilgtam, lai portatīvo datoru varētu lietot pat ļoti spilgtā apgaismojumā.

Diezgan svarīgs faktors – ekrāna inertums. Objekti, kas pārvietojas ar lielu ātrumu, atstāj nospiedumus uz ekrāniem ar lielu inertumu.

Tas var būt par traucēkli ne tikai tādās lietās kā dinamiskas datorspēles vai kino, bet arī vienkāršā teksta “ritināšanā”.

 

 

Procesors

 

Ir skaidrs, jo ātrāka ir procesora darbība, jo labāk. Taču no citas puses, jo vairāk tas uzkarsīs un izmantos vairāk elektroenerģijas,

jo mazāk portatīvais dators spēs darboties,

akumulatora izlādes dēļ (nerunājot par to, ka šāds procesors maksās vairāk). Atzīmēsim, ka šī vienkāršā likumsakarība darbojas tikai vienas procesoru paaudzes vidū.

Procesori, kas veidoti pēc mūsdienīga tehniskā procesa (tiek izmantoti mazāki elementu izmēri) var patērēt pat mazāk enerģijas, esot lielam megahercu skaitam,

salīdzinājumā ar “vecās paaudzes” procesoriem. Un es personīgi ieteiktu neskatīties tik ļoti uz procesora herciem, bet vairāk pievērst uzmanību (cache) kešatmiņai.

Te jau lai sīkāk izpētītu jāmeklē procesoru testi.

 

Dzesēšāna

 

Iedomājieties, ja jūs iedzītu tuksnesī, lielā karstumā un liktu padārīt kāda fizisku darbu, vai darīt to pašu labi atdzesētā telpā.

Gluži tāpat ir ar klēpjdatoriem. Jo labāk dzesējas, jo vieglāk padarīt savu uzdevumu. Pie tā īpaši piestrādā biznesa klases klēpjdatoru ražotāji,

kuru inžinieri tam piešķir lielu uzmanību, lai to pienācīgi atdzesētu. No tā ir arī ļoti atkarīgs jūsu klēpjdatora darbošanās mūžs.

 

 

 

Video karte


Tā kā procesori mūsdienās ir pietiekami jaudīgi, tad video karte ir otra, ja ne pat pirmā svarīgākā komponente izvēloties klēpjdatoru.

Un pirms to dariet, ieteiktu pajautāt sev,

kam jums klēpjdators būs domāts. Ja izmantosiet tikai internetam, dokumentiem un kādai HD filmai, tad neko specifisku jums nevajadzēs.

Bet ja gribēsiet uzspēlēt arī kādu jaudīgāku spēli,

vai darboties ar kādu grafisko programmu(kas prasa tieši šo resursu), tad izvēloties klēpjdatoru jāpievērš ļoti liela uzmanība video kartei.

Ja visas pārējās komponentes jūs pēc vēlēšanās/vajadzības ar laiku varēsiet uzlabot, tad ar video karti tas būs iespējams tikai retajiem modeļiem.

 

 

 

 

Datu glabāšanas ierīces (HDD/SSD)

 

Ieteiktu arī pievērst lielu uzmanību šaj komponentei. Datori mūsdienās ir pietiekami jaudīgi, lai ātri spētu tikt galā ar daudz un dažādām programmām, bet...

ir arī teiciens "Dators būs tik jaudīgs, cik jaudīga ir tā vājākā komponente" Šobrīd datoriem darbības ātrumu ierobežo tieši cietais disks.

Tapēc daudzi izvēlās SSD atmiņas karti.

Ātruma pieaugums būs jūtami lielāks, bet ir arī mīnuss šai komponentei - cena.

 

 

Optisko disku iekārta

 

Optisko disku iekārta (biežāk minēta kā DVD lasītājs vai rakstītājs) tiek aprīkoti pārsvarā visi klēpjdatori,

(izņemot ultra portatīvos). Savukārt ekonomiskajiem tīkla datoriem (netbook) tās parasti nav.

Tad nu izlemiet vai jums viņa ir nepieciešama, vai nav, un attiecīgi meklējiet atbilstošas klases klēpjdatoru.

 

 

 

Skaļums

 

Ir divi iemesli, kapēc klēpjdatori mēdz būt, vai paliek skaļi.


1. Ventilātors vai ventilātori.

Gan jau daudzi ir saskārušies ar problēmu, kad tā klēpjdatora dūkoņa sāk krist uz nerviem - iemesls ir ventilātors.

Lētā gala ražotaju ventilātori, salīdzinoši īsā laikā paliek skaļi, sāk dūgt un pat grabēt. Gluži pretēji ir biznesa klasei.

Viņu izvēlētie ventilātori bez problēmām var kalpot gadiem nepaliekot skaļākiem.


2. Cietais disks(HDD)

Arī cietais disks var darboties skaļi. Parasti klēpjdatoros liek mazu apgrieziena cietos diskus 5400rpm,

savukārt biznesa klasē tie ir jau ar 7200rpm, kas ir arī ātrāki un bieži vien arī klusāki. Jā gribas pavisam nedzirdamu datu glabāšanas ierīci,

tad ieteiktu izvēlēties SSD atmiņu, kas ir prakstiski nedzirdama un darbojas daudz ātrāk.

 

Bezvadu sakari


Nu jau pašsaprotama lieta ir WiFi un Bluetooth. Ar WiFi un Bluetooth mūsdienās ir aprīkoti visi klēpjdatori, bet es vairāk pievērst uzmanību 3G atbalsta esamībai.

3G čips var būt jau ievbūvēts, var nebūt.

Ir modeļi kuriem tam ir paradzēta vieta, bet komplektā nenāk, tad tā ar nav liela bēda, to var nepieciešamības gadijumā nopirkt atsevišķi un iemontēt iekšā.

Es katrā ziņa izvēlētos klēpjdatoru kurš ir draudzīgs ar 3G. Tomēr ir patīkamāk un ērtāk, ka nav jālieto nekādi 3G usb modēmi, kurus var nejauši nolauzt,

sabojājot ne tikai usb modēmu, bet vel kaut ko nodarīt pašam klēpjdatoram.

 

 

Ārējās pieslēgvietas

 

Katram datoram, arī klēpjdatoram, parasti konstrukcijā ir paredzētas pieslēgvietas ārējām iekārtām — klaviatūrām, pelēm, drukas iekārtām, fotoaparātiem, videokamerām, mikrofoniem, monitoriem, TV utt. No vienas puses, protams, labāk, ja šo iespēju ir vairāk, taču no otras puses ir vērts rūpīgi apsvērt kas no tā visa jums tiešām kādreiz tiks izmantots, lai nepirktu dārgāku iekārtu tikai tāpēc, ka tai ir iespēja pieslēgt kaut ko, ko tā arī nekad nepieslēgsit.

 

Akumulatoru darbības laiks

Saprotams, ka jo ilgāk portatīvais dators darbojas no pilnas uzlādes līdz pilnai izlādei, jo labāk. Diemžēl dažādi ražotāji,

dažādi izturas pret akumulatora darbības ilgumu.

Tāpēc nebūtu lieki sameklēt neatkarīgu testu rezultātus vai vienkārši nosliekties par labu portatīvajam datoram ar apjomīgāku akumulatoru

(tiesa, šis padoms noderēs tikai tad,

ja notiek izvēle starp vienas un tās pašas platformas portatīvajiem datoriem).

Arī šeit biznesa klases klēpjdatori ņem virsroku ar ietilpīgākiem un kvalitatīvākiem akumulātoriem,

kuri ilgāk spēs darboties, kā pirmajās lietošanas dienās.

 

Tastatūra

 

Taustiņu izkārtojumam jābūt maksimāli pietuvinātam stacionāro datoru tastatūras variantam. Funkcionālajiem taustiņiem jābūt racionāli novietotiem,

lai nenāktos pierast no jauna,

tos meklējot nepierastos tastatūras stūros. Diemžēl izpatikt visiem nav iespējams – tastatūras kompaktais izmērs liek ieviest izmaiņas taustiņu novietojumā salīdzinājumā

ar parasto tastatūru. Kādu variantu izvēlēties labāk - ir personīgās gaumes jautājums.

 

 

Ierīces kursora vadīšanai

 

Visbiežāk tiek izmantoti divi varianti – touchpad (skārienpaliktnis) vai trackpoint. Skārienpaliktnis ir populārāks, tā lietošanas vienkāršības un intuitīvās vadīšanas dēļ.

Vēlams, lai skārienpaliktnis būtu centrēti novietots pēc space taustiņa, nevis vienkārši pēc portatīvā datora atvēruma vidus.

Trackpoint ir neliela kursorsvira, kas ir novietota tieši pa vidu starp tastatūras taustiņiem. Nepieciešamas noteiktas iemaņas tās lietošanai un tā var būt ļoti parocīga,

jo nav nepieciešamības “atraut” rokas no tastatūras, atšķirībā no skārienpaliktņa(touch pad).

Ja neviena no šīm ierīcēm jums neliekas pietiekami ērta, tad vienmēr ir iespēja iegādāties speciālu neliela izmēra peli.

 

 

Izmērs

 

Lielākajai daļai portatīvo datoru ir standarta proporcijas, kas tiek noteiktas ar standarta ekrāna izmēriem.

Taču pēdējā laikā arvien lielāku popularitāti gūst horizontāli izstieptie ekrāni. Kuru variantu izvēlēties ir gaumes jautājums.

Dažiem portatīvajiem datoriem, ekrānu ir iespējams pagriezt 180 grādu leņķī un aizvērt ar to tastatūru – iznāk īsts planšetveida dators bez tastatūras.

Šādus modeļus arī mēdz saukt par transformeriem – tos var izmantot gan kā vienkāršu portatīvo datoru, gan kā planšetveida datoru.

Šāda iespēja ir ļoti parocīga, jo bieži vien tastatūra nav nepieciešama un dažos gadījumos (piemēram, zīmējot) – pat traucē.

 

 

 

Galvenās biznesa klases klēpjdatoru iezīmes:

Daudz izturīgāki

Spēcīgs magnija korpuss

Trīs gadu vispasaules garantija

Matēts ekrāns

Kluss un ar ērtu klaviatūru

Ražotāja(draiveru) atbalsts vismaz 5 gadus pēc nonākšanas tirgū

Lielas jaudas baterija

Ērti lietojams toucpad un pointingstick(Var arī nebūt)

Respektabls izskats

Samērā viegls

Lieta, ko uzreiz var pamanīt, atrodas klēpjdatoram apakšā un tā ir - iespēja pievienot dokstaciju.

 

 

Tas tā kā viss, ceru, ka būšu atbildējis uz dažu cilvēku jautājumiem un palīdzējis ar padomu. Katrā ziņā,

ieteiktu pirms klēpjdatora iegādes konsultēties ar kādu kompetentu cilvēku - pārdevēju vai kādu paziņu.

Par autoru
Haigo Hein