Kā savienot savu klēpjdatoru ar TV?

Edgars Platkovs
Ja jūs esat tāds kā es, datorā skatāties daudz filmu un TV šovu. Tā ir labākā multivides mašīna, kas spēj atskaņot jebkuru faila formātu un izvadīt uz jebkuru ierīci ar pareizajiem kabeļiem. Tā ir arī vislabākā videospēļu sistēma, kas spēj spēlēt visplašāko pieejamo spēļu bibliotēku ar vislielāko kontrolieru dažādību. Tas ir arī tas, kur vairums no mums visvairāk pavada laiku, strādājot, it īpaši, ja pēdējā laikā daudz strādājat no mājām. Ir tikai viens problēma: vairums monitoru (un visu klēpjdatoru displeju) ir mazāki nekā vidējs televizors. Tātad, kāpēc nesavienot klēpjdatoru ar televizoru un skatīties vai atskaņot visu, ko vēlaties, uz lielāka ekrāna?
Jūs to varat, un ir vairāki veidi, kā to izdarīt. Tomēr ne katra metode ir piemērota jebkurai situācijai. Atkarībā no tā, kur atrodas televizors, kur atrodas jūsu dators, kā tiek uzstādītas jūsu mājas un kādus multivides elementus jūs plānojat lietot, jums precīzi jāapsver, kā savienot klēpjdatoru ar televizoru.
Kāpēc izmantot televizoru kā otro ekrānu?
Acīmredzamākais ieguvums, it īpaši, ja strādājat no mājām, ir televizora iestatīšana kā otrais monitors. Tie ir lielāki ekrāni un parasti atrodas tālāk, taču jūs varat viegli izvietot dažas Chrome cilnes, izmantojot vietni Slack, savu e-pasta klientu un jebkuru noderīgu informāciju vai ziņojumapmaiņas pakalpojumus, kas atrodas augšpusē, lai jūs varētu redzēt, vai jums uz kaut ko jāreaģē. Tomēr tas darbojas tikai ar dažām no zemāk uzskaitītajām metodēm. Tiešs HDMI kabelis, bezvadu HDMI saite vai Miracast / WiDi savienojums liks televizoram parādīties kā otrajam datora displejam. Citas savienojuma iespējas ir ierobežotākas (lai gan Google Cast ļauj ērti straumēt Chrome cilnes, pat ja tās nedarbojas gluži tāpat kā otrais monitors).
Visas šīs metodes ļauj straumēt multividi uz televizoru, tāpēc, ja cietajā diskā ir daudz video vai tas ir redzams tikai caur tīmekļa lietotni, varat tos nosūtīt uz televizoru. Varat arī izmantot Plex, lai vienkārši koplietotu visu vietējo multivides bibliotēku kopā ar daudziem tiešsaistes pakalpojumiem tieši televizorā ar vienkāršu izvēlnes saskarni.
Jūs pat varat spēlēt šādā veidā. Vislabākais veids, kā to izdarīt lokāli, ir HDMI kabelis, taču Steam Link ir pārsteidzoši pierādījis, ka spēj straumēt lokāli tīklā savienotas spēles no datora uz televizoru.

HDMI: savienojums ar kabeli
Šis ir vistiešākais un uzticamākais veids, kā piesaistīt klēpjdatoru televizoram. To visvairāk ierobežo arī jūsu mājas izkārtojums. Tas ir vienkāršs risinājums: izmantojiet fizisku HDMI kabeli starp datoru un televizoru, un jūs iegūsit vislabāko veiktspēju un uzticamību. Vadu savienojums nozīmē vislabāko attēla kvalitāti un zemāko ievades nobīdi, un to neietekmēs bezvadu tīkla vide ap jūsu mājām. Es to izmantoju savā dzīvoklī, un tas ļauj man televizorā spēlēt PC spēles. Minimāla aizture padara šo par vienu no nedaudzajiem pieņemamiem veidiem, kā spēlēt PC spēles televizorā (lai gan Steam Link noteikti ir pierādījis savu lietderību šajā frontē, it īpaši, ja varat to savienot ar savu tīklu, izmantojot Ethernet) . Tas atbalsta arī 4K izšķirtspēju, ar nosacījumu ka klēpjdators ar to tiek galā.
Ja jūsu televizors atrodas tuvu, tad HDMI kabeļa izmantošana ir vienkārša. Ja jūs glabājat datoru atsevišķā telpā, kabeļa vilkšana caur visu dzīvokli nav ērtākais vai reālākais risinājums. Ja neiebilstat par nelielu būvniecību, varat būvēt cauruļvadus starp istabām un turēt kabeli sienā, lai izvairītos no jucekļa, taču tas nav iespējams visiem (īpaši īrniekiem). Pastāv arī izteikts diapazona ierobežojums. Labākajā gadījumā pirms signāla kvalitātes zaudēšanas varat vadīt 15 metru HDMI kabeli. Reālistiskāk, ja jūs pārsniedzat 7 metrus, attēlā varētu rasties daži pārrāvumi. Ir HDMI pastiprinātāji, kas var palielināt jūsu kabeļu sasniedzamību, bet tas rada papildu izmaksas un sarežģī iestatīšanu.
Plusi: vislabākā attēla kvalitāte un ievades nobīde. Visuzticamākais savienojums. Atbalsta 4K. Neapšaubāmi vienīgā metode, kas patiešām piemērota spēlēm.
Mīnusi: Nepieciešams kabelis kurš būs konstanti pieslēgts jūsu klēpjdatoram. Ierobežots diapazons bez papildu aprīkojuma signāla pastiprināšanai.

Kabeļi bez kabeļa: bezvadu HDMI

Ja fiziska kabeļa vadīšana starp klēpjdatoru un televizoru nav reāla, taču nevēlaties nodarboties ar straumēšanas programmatūru, izmantojat bezvadu HDMI paplašinātāju. Bezvadu HDMI paplašinātāji sūta HDMI datus bezvadu režīmā starp raidītāju un uztvērēju, ļaujot jums vienkārši savienot klēpjdatoru ar tuvumā esošu mazu adapteri ar īsu HDMI kabeli, un televizoru ar citu tuvumā esošu mazu adapteri ar citu tuvumā esošu HDMI kabeli. Tā kā pāra paplašinātāju ierīces tiek pieslēgtas elektrībai un HDMI, tās darbojas tāpat kā HDMI kabelis. Daudziem ir labāks diapazons nekā tikai HDMI kabeļiem, sasniedzot 30 metrus, un, tā kā tiesazinas tikai viens ar otru, tos neietekmēs noslogojums jūsu mājas bezvadu tīklā, kā arī tīklu pašu.
Tomēr bezvadu savienojumam ir nepieciešami daži kompromisi. Pirmkārt, lielākajai daļai bezvadu HDMI paplašinātāju ir 1080p izšķirtspēja, tāpēc varat aizmirst par 4K HDR video straumēšanu tieši caur tiem. Otrkārt, tie mēdz būt dārgi, sākot no aptuveni 150-200 Euro. Treškārt, viņi mēdz uzrādīt ievērojamu video aizturi. Tas nebūs problēma, ja skatāties tikai video, taču tas var padarīt spēļu spēlēšanu ļoti neveiklu dēļ esošās aiztures.
Plusi: tāds pats vienkāršs, tiešs savienojums kā HDMI kabeļiem. Lielāks diapazons bez kabeļiem. Nepaļaujas uz jūsu mājas tīklu, nenoslogo to.
Mīnusi: parasti neatbalsta 4K. Pārāk liela aizture spēlēm.

Google Chromecast


Chrome draudzīga straumēšana: Chromecast un Google Cast
Ja pārsvarā vēlaties sūtīt straumēšanas filmas un TV pārraides no klēpjdatora uz televizoru, Google Chromecast ir vienkāršs veids, kā to izdarīt bez vadiem. Vienkārši pievienojiet to televizora aizmugurē un pievienojiet tīklam. Jebkuru Chrome cilni no piezīmjdatora varēsit straumēt tajā, noklikšķinot uz pogas. Tas nozīmē Netflix, Hulu un gandrīz visus citus lielākos straumēšanas pakalpojumus. Tas nozīmē arī jebkuru YouTube videoklipu, animētu gifu, interesantu tīmekļa lapu vai jebkuru citu saturu, kuru varat ielādēt pārlūkā Chrome.
Ja tas nezisklausās pietiekami pārliecinoši, tad tas peitam  ir ļoti lēts - 1080p Chromecast ierīce ir pieejama par ~40 Euro, bet 4K spējīgā Chromecast Ultra - par ~70 Euro. Ja jums ir jaunāks Android TV tad Google Cast ir jau tajā iebūvēts, un jūs jau varat straumēt pa tiešo uz TV.
Chromecast ir ļoti funkcionāls datoriem, taču tas ir vairāk paredzēts mobilajām ierīcēm, kas atbalsta Google Cast. Ja jums ir Android tālrunis vai Chromebook dators, ierīces pilnekrāna ekrānu var straumēt tieši Chromecast ierīcē, neapmeklējot cilni Chrome. Daudzās straumēšanas lietotnēs ir arī Google Cast atbalsts, lai jūs varētu straumēt multividi no šīm lietotnēm uz Chromecast ierīci un izmantot tālruni kā tālvadības pulti. Personālā datora vadība ir nedaudz ierobežotāka, tā galvenokārt ir koncentrēta uz Chrome tīmekļa pārlūkprogrammu.
Plusi: lēti. Straumē video vai tīmekļa pārlūka cilnes. Chromecast Ultra un dažas Android TV ierīces atbalsta 4K.
Mīnusi: datoru integrācija un atbalsts ir ierobežots, salīdzinot ar Android ierīcēm.

Bezvadu Windows standarts: Miracast

Intel bezvadu displeja tehnoloģija WiDi ir pārtraukta, taču turpina darboties Miracast, un tā ir sākotnēji atbalstīta gan Windows 10, gan Windows 8.1. Vienkārši noklikšķiniet uz paziņojumu pogas sistēmas teknē, izvērstajā izvēlnē un noklikšķiniet uz Savienot. Jūs varēsit atspoguļot ekrānu tieši uz jebkuru ierīci, kas ir saderīga ar Miracast tīklā. Tajā ietilpst daudzi viedie televizori un multivides straumētāji. Varat arī iegūt īpašu Miracast uztvērēju un pievienot to televizoram (Microsoft ražo oficiālu uztvērēju par ~50 Euro, ko sauc par Microsoft bezvadu displeja adapteri, kurš gandrīz noteikti darbosies ar jūsu moderno Windows datoru). Kad dators ir savienots, ekrāns tiks parādīts televizorā, izmantojot ar Miracast saderīgu ekrāna straumēšanas režīmu vai Miracast uztvērēju.
Tas ir ekonomiskāks risinājums nekā bezvadu HDMI paplašinātāja izmantošana, un, iespējams, jūs jau varēsit to izmantot atkarībā no televizora viedās platformas. Tomēr, tāpat kā citiem, video izšķirtspēja parasti ir 1080p. Ja jums ir augstākas izšķirtspējas monitors, iespējams, ekrāns tiks samazināts, tiklīdz tas tiks pārraidīts uz televizoru vai adapteri. Tāpat kā vairums bezvadu risinājumu, tas var ciest arī no displeja aiztures, kas kaitēs spēlējot spēles uz tā.
Plusi: sākotnēji atbalsta operētājsistēmas Windows 8.1 un Windows 10, kā arī dažas viedās TV platformas. Uztvērēji ir salīdzinoši lēti.
Mīnusi: parasti neatbalsta 4K. Pārāk liels kavējums spēlēm.


Saistītie produkti:

Par autoru
Edgars Platkovs