Apstrādes jaudas sešpaka!

Edgars Platkovs
Apstrādes jaudas sešpaka!

Tas ir oficiāli. Mēs dzīvojam nākotnē. 1,2 Kg klēpjdators ar sešu kodolu procesoru iekšpusē joprojām izklausās kā fantāzija, taču tieši tas ir jaunais Dell XPS 13.
Tikai no specifikācijām vien šim mazajam klēpjdatoram vajadzētu būt tikpat jaudīgam kā dažiem galddatoriem, kurus mēs pārskatījām pirms dažiem gadiem. Jūs izlasījāt pareizi, galddatoriem.
Tomēr izmērs vienmēr ierobežos veiktspēju. Vai XPS 13 var uzturēt tik lielu jaudu, vai arī tas ir pārāk labi, lai būtu patiesība?

Dell jau šī gada sākumā veica būtiskas izmaiņas XPS 13 dizainā. Jaunas krāsu iespējas, piemēram, “Frost White” un tīmekļa kamera tagad iederas augšējā rāmī. Tās ir visas lietas, kas XPS 13 padarīja tik perfektu, cik klēpjdatorus varētu būt.
Vienīgās reālās izmaiņas 7390 modelī ir veiktspēja. Mēs apskatam modeli ar Core i7-10710U, Intel 10. procesoru un 16 GB RAM. Šis centrālais procesors nav parasts U sērijas procesors. Tas ir īpašs 10. paaudzes Core i7 variants, kas iesaiņo divus papildu serdeņus 15-25 vatu barošanas apvalkā.
Tā ir pirmā šāda veida mikroshēma, un XPS 13 ir viens no pirmajiem klēpjdatoriem, kas to izmanto.
Sintētiskajos testos XPS 13 ir pat ātrāks par jaudīgiem klēpjdatoriem, piemēram, Razer Blade 15, kuram ir sešu kodolu Intel Core i7-9750H procesors. Neskatoties uz to, ka tas ir energoefektīvāks procesors ar zemāku bāzes frekvenci, Dell XPS 13 vienmērīgi pārspēj Razer Blade par aptuveni 5%.
Reālās pasaules testi nebija tik iespaidīgi. XPS 13 bija par 20% lēnāks par Razer Blade 15 Handbrake video kodējumā. Tas pats attiecas uz ierīcēm, piemēram, MacBook Pro 15 un Dell XPS 15, ja tās ir aprīkotas ar to pašu 9. paaudzes procesoru. Ir skaidrs, ka Dell XPS 13 sešu kodolu mikroshēmas ieviešanai ir daži termiski ierobežojumi kas nav brīnums, ņemot vērā tā mazos izmērus.
Ko maina seši kodoli?
Divi papildu kodoli maina to, kas ir iespējams ar 13 collu klēpjdatoru. 4K video eksports, kas pagājušā gada augstākās klases XPS 13 veica 20 minūtes, tagad aizņem apmēram 13 ar pusi minūtes. Šī atšķirība ir nozīmīga. Ietaupīsiet daudz laika, ja ar klēpjdatoru saīsināsit procesora intensīvos uzdevumus.
Galu galā jaunais Intel 10. paaudzes procesors ar sešiem kodoliem palielina Dell XPS 13 ar jaunu veiktspējas līmeni. Es nevaru pārspīlēt, cik iespaidīgs tas ir. 
XPS 13 jau bija mūsu iecienītākais klēpjdators. Tagad tas ir ievērojami ātrāks nekā iepriekšējie modeļi un konkurence (lai gan mēs sagaidām, ka laika gaitā šis Intel 10. paaudzes procesors pakāpeniski parādīsies vairāk konkurentu modeļos).
Laiks spīdēt
Šis augstākās klases sešu kodolu modelis ir pieejams tikai ar 4K displeju. Par laimi, 4K Dell ir vairāk nekā tikai ass. Tas ir gaišs, sasniedzot 472 nitus, kas ir gaišāks pat par nozares vadošo MacBook Pro.
Tas ir pareizi kalibrēts arī precīzām krāsām. Precīzas krāsas ir svarīgas satura veidotājiem. Pēdējais, ko vēlaties, ir pieņemt rediģēšanas lēmumu, pamatojoties uz ekrānu, kuram nevarat uzticēties.
Krāsu gamma nav tik plaša kā OLED panelī, un arī kontrasts nav tik liels. Tomēr tas joprojām ir viens no labākajiem 4K ekrāniem, ko līdz šim varat atrast 13 collu klēpjdatorā. Video saturs izskatās skaists, padarot jebkuru video skatīšanos par notikumu.
Šis augstas izšķirtspējas ekrāns tomēr ietekmē akumulatora darbības laiku. Vidēji septiņas ar pusi stundas vieglā lietošanā ir tas, ko jūs varat sagaidīt. Tas pazemināsies, ja ekrāna spilgtums ir jāpalielina visu dienu vai ja lietojat dažas smagas programmas.
Salīdzinoši modelis ar FHD 1080p ekrānu spēj darboties uz baterijas vairāk nekā vienpadsmit stundas. Tas ir labāks risinājums, ja galvenā problēma ir akumulatora darbības laiks, lai gan, kā jau teikts, tas nav pieejams ar Intel 10. paaudzes sešu kodolu procesoru.
Tomēr XPS 13 joprojām ir viens no labākajiem klēpjdatoriem, ar kuru ceļot. Pie 1,2 Kg tas ir izcili vieglais klēpjdators. Pat biezākajā datora vietā tas ir par matu plānāks kā jaunie Macbook Pro.
Kopasavilkumā
XPS 13 jau bija klēpjdators, kuru mēs ieteiktu lielākajai daļai cilvēku. Tagad ir opcija seškodolu Core i7, kas padara to par jaudīgāko 13 collu klēpjdatoru, kuru varat iegādāties. Ne visiem ir vajadzīgs tik daudz jaudas, bet tiem, kas to izmanto, XPS 13 piedāvā vislielāko sniegumu, kādu esmu redzējis klēpjdatorā, kas ir tik mazs.
Apskati pieejamos modeļus šeit: https://www.notebooki.lv/portativie-datori/dell-portat/xps/dell-xps13/xps-13-7390
Par autoru
Edgars Platkovs